Insula SeRpilor




Insula Şerpilor (în limba ucraineană Острів Зміїний, în greacă antică Leuke, în greacă modernă Ofidonisi, în turcă Yilan Adasî) este stânca principală a unui total de cinci insule în litigiu între România şi Ucraina. Trei dintre ele sunt ostroave de pe braţul Chilia: Dalerul mare, Dalerul mic şi Coasta-dracului, în apropiere de Tatanir (odinioară Tatomireşti). A patra se situează la gura Stari-Stambul: ostrovul Limba. Insula Şerpilor este singura care se gaseşte în Marea Neagră, la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei. Toate cele cinci insule au fost ocupate de URSS la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, cedate forţat de România comunistă în 1948 printr-un simplu porces-verbal secret, şi sunt astăzi parte a Raionului Chilia (Кілія) al regiunii Odessa din Ucraina.


Insula Şerpilor este o formaţiune de roci localizată la circa 45 km la est de Delta Dunării (44.814 m de oraşul Sulina), pe coordonatele 45°15'15" latitudine nordică şi 30°12'12" longitudine estică.

Un comentariu:

fou spunea...

interesant...ar fi trebuit sa scri j k aceasta insula am castigat'o [79% din ea] -Romania- dupa un proces cu Ucraina,dar k insula a fost vaduta [in secret] de catre Tariceanu cu 3 luni inainte de iesirea sa din functie...acesta insula era ff importanta pt Romania..dar dehh din nou ajungem l zicatul:"Traim in Romania"..sper doar k Tariceanu ala' s fie tras la raspundere...]
cat desp articol, mie una mi' se pare interesant;):*:*:*